Senang sungguh menyediakannya. Kalau beli pisang dan agak-agak hampir expired tanpa sempat dimakan, boleh dijadikan kek.
Bahan-bahan:
3-4 Biji pisang (apa2 jenis pisang..berangan ke, montel ke..)
1 3/4 Cawan tepung gandum
1/4 Cawan tepung jagung
1 Cawan gula pasir/merah
1 Cawan minyak masak
3 Biji telur
1/2 Sudu teh baking powder
1/2 Sudu teh soda bikarbonat
1 Sudu teh esen vanila
Secubit garam
Cara-caranya:
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking powder, soda bikarbonat dan garam bersama-sama.
2. Ramas pisang.
3. Pukulkan telur dan gula sampai kembang.
4. Masukkan pisang dan esen vanilla - pukul sekejap.
5. Masukkan tepung-tepung - pukul sekejap.
6. Masukkan minyak masak - pukul sehingga sebati.
7. Preheat oven pada suhu 150 C selama 10 minit.
8. Bakar pada suhu 150 C selama 45 minit atau sampai masak.
Nota: Boleh juga dijadikan cup cake. Bezanya waktu memasak cupcake ialah 20 minit/sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment