Thursday, July 28, 2011

Daging masak hitam Kak Mariah

Bahan-bahannya:

Seketul daging - seeloknya batang pinang
Ketumbar biji, jintan manis, jintan putih, lada hitam
Bawang putih - lagi banyak lagi bagus
Bawang merah
Serbuk cili
Kicap tamin
Kicap manis
Minyak untuk menumis
Sedikit garam

Cara-caranya:

1. Bersihkan daging, tetapi jangan dipotong.
2. Perapkan dengan kicap tamin dan kicap manis selama 1/2 jam.
3. Rebus daging berkenaan bersama perapannya. Tambah air jika perlu.
4. Setelah masak, angkat dan sejukkan sedikit kemudian baru dipotong dagingnya.
5. Sambil itu, tumbukkan ketumbar, jintan manis, jintan putih, lada hitam dan bawnag putih.
6. Panaskan minyak dalam kuali.
7. Tumiskan bahan yang ditumbuk.
8. Masukkan bawnag besar yang dipotong dadu. Kacau hingga garing (kejap je ni).
9. Perlahankan api dan masukkan serbuk cili. Kacau hingga pecah minyak.
10.Masukkan daging bersama air rebusannya tadi dan masak hingga mendidih.
11.Boleh masukkan daun bawang dan lobak merah jika suka.
12.Masukkan sedikit garam untuk perasa, dan siap......

No comments:

Post a Comment