Thursday, July 28, 2011

Mari merendang






Resepi rendang daging dari Kak Sal..

Bahan-bahannya:
Daging - dalam 1 kg atau lebih sedikit
Cili kering
Cili api
Bawang merah, bawang putih
Lengkuas
Kunyit hidup
Serai
Minyak masak untuk menumis
Daun kunyit
Santan kelapa
Kelapa parut
Asam keping
Gula merah ketul
Garam

Cara menyediakan:
1. Daging dipotong-potong dan dibersihkan.
2. Cili kering dipotong, buang bijinya dan rebus/rendam dengan air panas.
3. Kisar bawang merah, bawang putih, lengkuas, serai yang dipotong, kunyit hidup, cili kering dan cili api.
4. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing/pecah minyak.
5. Masukkan daging dan kecutkan.
6. Setelah kecut, masukkan santan.
7. Masukkan juga kelapa parut dan serai yang diketuk. Biarkan dengan api sederhana.
8. Setelah hampir kering, masukkan gula merah. Rasa dagingnya dah empuk atau belum, kalau belum, tambahkan sedikit air.
9. Bila daging sudah empuk dan hampir kering, masukkan asam keping, garam dan daun kunyit yang dihiris.
10.Masak hingga sebati dan kering mengikut kesukaan.

Nota: Lapo pulak rasa perut bila menulis resepi ni...adui..huhu..









No comments:

Post a Comment