Wednesday, July 27, 2011

Laksa Kak Ngah..

Resepi laksa dari Kak Ngah, Batu 8, Taiping (kakak iparku...)

Bahan2:

Untuk kuah:
Ikan kembung dan ikan selayang (kalau yang besar lagi bagus)
Ikan bilis (yang paling murah pun takpe)
Bawang merah, putih dan halia
Cili kering
Daun kesum
Bunga kantan
Fishcake - dihiris nipis2
Asam keping
Garam

Untuk hidang:
Laksa kering - direndam (lagi lama lagi bagus)
Telur rebus
Cili api dan/atau cili besar - dihiris
Bawang besar - dihiris
Timun - dihiris
Daun selom - dihiris
Limau kasturi

Cara membuat kuah:
1. Bersihkan ikan dan rebus bersama asam keping.
2. Bersihkan ikan bilis dan rebus.
3. Rebus cili kering.
4. Kisar ikan bilis bersama air rebusannya, tapis dan ketepikan airnya.
5. Asingkan isi ikan dengan tulangnya.
6. Kisar isi ikan bersama air rebusannya. Ketepikan.
7. Kisar tulang ikan. Tapis dan ketepikan airnya.
8. Kisar cili kering, tapis dan ketepikan airnya.
9. Kisar bawang merah, putih, halia.
10.Ambil periuk, masukkan bawang yang dikisar bersama isi ikan, air rebusan tulang ikan, air rebusan ikan bilis, air rebusan cili kering dan fish cake. Rebus semua.
11.Masukkan asam keping dan tunggu menggelegak.
12.Masukkan daun kesum, bunga kantan dan garam.

Untuk menghidang:
1. Masukkan air dalam kuali/periuk untuk merebus laksa dan didihkan.
2. Bila air telah mendidih, masukkan laksa yang telah direndam.
3. Bila telah lembut, tutup api dan tapiskan utnuk dibuang airnya.
4. Bilas laksa dengan air paip dan sejatkan.
5. Masukkan sedikit laksa dalam mangkuk, bubuh ulam-ulaman yang telah dihiris dan telur.
6. Curah kuah.
7. Makan...sedapnya...

No comments:

Post a Comment