Wednesday, July 27, 2011

Mee kari seafood

Kali ni Mama nak kongsi resepi mee kari yang sedap dan senang sahaja...

Bahan-bahan:

Untuk kuah:
Udang putih kecil
Ketam 2 ekor - dibersihkan dan dibelah dua
Bawang merah dan putih (boleh dimayang atau dikisar)
Serbuk kari daging + ikan
Daun kari
Santan kelapa
Minyak masak
Garam dan gula untuk perasa

Untuk menghidang:
Mee kuning (dicelur)
Fish cake (dicelur dan dipotong)
Taupuok (tauhu kering) (dicelur dan dipotong)
Cili hijau (dipotong)
Tauge (dicelur kalau suka)
Isi kerang rebus
Telur rebus
Limau kasturi
Sawi (dipotong2 dan dicelur)
Daun sup, bawang goreng

Cara membuat kuah:

1. Siang udang dengan mengasingkan ekor dan kepala daripada isinya.
2. Rebus ekor dan kepala udang.
3. Kisar ekor dan kepala udang bersama air rebusannya dan kemudian tapis. Ketepikan air tapisannya.
4. Tumis bawang dengan minyak masak sampai garing.
5. Perlahankan api sehingga paling kecil dan masukkan serbuk kari serta daun kari. Tumis sehingga pecah minyak.
6. Masukkan air rebusan ekor dan kepala udang, diikuti ketam.
7. Setelah menggelegak, masukkan santan dan tunggu sehingga menggelegak semula.
8. Perasakan dengan garam dan gula.

Untuk menghidang:

1. Masukkan mee kuning dalam mangkuk, diikuti bahan2 lain.
2. Curahkan kuah. Kalau suka, perah limau kasturi.
3. Sodappp...

No comments:

Post a Comment